Για πολλούς αιώνες το μέλι υπήρξε για τον άνθρωπο η πιο γνωστή και αγαπημένη πηγή της τόσο επιθυμητής γλυκιάς γεύσης. Στις μέρες μας όμως, όπου χάρη στην πρόοδο της επιστήμης οι πηγές γλυκύτητας έχουν σημαντικά αυξηθεί, το μέλι εξακολουθεί να είναι η πιο γλυκιά αλλά, κυρίως, η πλέον ασφαλής γλυκαντική ουσία!

Οι μέλισσες μεταφέρουν στην κυψέλη το νέκταρ από τα άνθη και τους σακχαρούχους χυμούς (μελιτώματα) από τα φυτά και μετά από μια περίπλοκη φυσικοχημική διαδικασία τα μετατρέπουν σε μέλι. Ανάλογα με την κύρια βοτανική του προέλευση, το μέλι παίρνει το ειδικό του όνομα (θυμαριού, ελάτου, πεύκου, ανθέων κ.λπ.).

Το μέλι περιέχει υδατάνθρακες (φρουκτόζη, δεξτρόζη, σακχαρόζη), οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, ένζυμα, χρωστικές ουσίες, αρωματικές ενώσεις και βιταμίνες. Είναι ζωντανή τροφή με πολλαπλή βιοενέργεια, γι’ αυτό η συμβολή του τόσο στη διατροφή όσο και στην υγεία του ανθρώπου είναι ασύγκριτη. Σαν τροφή ικανοποιεί άμεσα ενεργειακές (αλλά και γευστικές) ανάγκες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα που αφομοιώνονται ταχύτατα από τον οργανισμό και βοηθούν άτομα υπερβολικά καταπονημένα από σωματική και πνευματική εργασία, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς στην περίοδο της ανάρρωσης, εγκυμονούσες κ.ά. Σαν φυσικό φάρμακο, χάρη στο χαμηλό pH και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο υδρογόνου αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα παθολογικών μικροοργανισμών, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Διαθέτει επίσης εξαιρετικές αντιοξειδωτικές, θρεπτικές, μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες, πολύτιμες για την υγεία του δέρματος. Βεβαίως, αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του στην υγεία του αναπνευστικού, του μυϊκού και του πεπτικού συστήματος.

Το μέλι MACROVITA προέρχεται κυρίως από την Άρτα, την Αρκαδία και την Κρήτη. Παράγεται από συνεργάτες μελισσοκόμους με τις παραδοσιακές μεθόδους, σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, συλλογής και ποιότητας. Δεν υφίσταται καμία απολύτως επεξεργασία, εκτός από μηχανικό καθαρισμό και συσκευασία, ώστε να διατηρούνται ακέραιες όλες οι ευεργετικές ιδιότητές του. Περιλαμβάνει τις βασικές ποικιλίες του ελληνικού μελιού (θυμαριού, ανθέων, ελάτου, πορτοκαλιάς, θυμαριού-ανθέων και πεύκου). Κάποιες εποχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να υπάρχει ακόμη μέλι καστανιάς-ελάτου και ανθέων-ρεικιού.

ΧΡΗΣΗ – ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Είναι σε όλους γνωστό ότι για το μέλι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος χρήσης, ούτε καθορισμένη δοσολογία. Μπορείτε να το καταναλώσετε αυτούσιο ή να το χρησιμοποιήσετε σε φαγητά και γλυκά. Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με άλλα παράγωγα της μέλισσας για διαιτητική χρήση, να το προσθέσετε σε ιδιοσκευάσματα για καλλυντική χρήση ή να το επαλείψετε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υφίσταται ανάγκη. Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Αποφύγετε τη χρήση του ή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν υποφέρετε από διαβήτη, βαριές αλλεργίες, πεπτικές δυσανεξίες και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα του ανεπεξέργαστου μελιού, αφού η φυσική μορφή των σακχάρων είναι κρυσταλλική. Για να επανέλθει στην επιθυμητή υγρή παχύρρευστη μορφή του, τοποθετούμε το βάζο ανοικτό μέσα σε νερό θερμοκρασίας έως 40 °C, αναδεύοντας κατά διαστήματα.

Shop NowFacebook

Ακολουθήστε μας στα Social Media Instagram