Πρόπολη είναι οι ρητίνες και τα βάλσαμα που συλλέγουν οι μέλισσες από τους φλοιούς των δέντρων και τους οφθαλμούς των φυτών, τις αναμειγνύουν με μέλι και κερί, τις εμπλουτίζουν με ένζυμα και ιχνοστοιχεία και τις χρησιμοποιούν για προστασία της κυψέλης από ζώα, έντομα και μικροοργανισμούς, καθώς και για αποστείρωση των κελιών της κηρήθρας. Η πρόπολη δεν επιτρέπει την πρόκληση δυσοσμιών και την ανάπτυξη μικροβίων. Περιέχει ρητίνες, βάλσαμα, κερί, αιθέρια έλαια, γύρη, φλαβονοειδή, φαινολικές – αρωματικές ουσίες και ιχνοστοιχεία. Οι αναλογίες των συστατικών της διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χλωρίδα της περιοχής όπου βρίσκονται τα σμήνη, περιέχει ωστόσο περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες που προσδίδουν στην πρόπολη τις αξιόλογες αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές και αναλγητικές ιδιότητές της, χάρη στις οποίες έχει βρει πλήθος εφαρμογών στη σύγχρονη υγιεινή, θεραπευτική και κοσμητολογία. Η αντιβακτηριδιακή δράση της είναι ισοδύναμη με των αντιβιοτικών. Παρεμποδίζει τη σήψη και δημιουργεί ήπια τοπική αναισθησία. Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης ερεθισμών του δέρματος και ενισχύει την ανάπλαση των ιστών. Είναι αποτελεσματική για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και βοηθά στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμου, χρόνιας φαρυγγίτιδας, αφθών, γαστρεντερίτιδας και κολίτιδας.

ΧΡΗΣΗ – ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ ΠΡΟΠΟΛΗ: Χρησιμοποιήστε τη για να παρασκευάσετε διαλύματα, αλοιφές ή άλλα ιδιοσκευάσματα (θα βρείτε πλήθος συνταγών στο διαδίκτυο) ή μασήστε αργά, σαν μαστίχα, μικρή ποσότητα μεγέθους φακής, μέχρι να αρχίσει να τρίβεται και έπειτα καταπιείτε τη. Ενδείκνυται για πονόλαιμο, συνάχι και φλεγμονές της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, όπως άφθες, ουλίτιδα κ.ά. Η χρήση της 2-3 φορές την ημέρα για τρεις ημέρες είναι συνήθως επαρκής για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ: Ρίξτε 10-15 σταγόνες σε νερό, τσάι, γάλα ή οποιοδήποτε ρόφημα (ακόμη και σε οινοπνευματώδες ποτό) και πιείτε το, 2-3 φορές την ημέρα, μισή ώρα πριν το φαγητό. Αν βρίσκετε τη γεύση δυσάρεστη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι. Είναι σκόπιμο να το χρησιμοποιείτε προληπτικά τους μήνες όπου οι ιώσεις είναι σε έξαρση, καταναλώνοντας 10-15 σταγόνες μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα κάθε μήνα. Σε παιδιά 3-12 ετών μπορείτε να δίνετε τη μισή δόση. Για χρήση σε βρέφη, εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Το βάμμα πρόπολης περιέχει ρητίνες με έντονο χρωματισμό που μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στα ρούχα σας. Απαιτείται, επομένως, κάποια προσοχή στη χρήση του.

Shop NowFacebook

Ακολουθήστε μας στα Social Media Instagram